Europalia: Trains & Tracks

05-12-2021


We brengen een begeleid bezoek aan de hoofdtentoonstelling van het festival in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel. De expo Sporen van Moderniteit brengt een ode aan de trein vanuit een artistiek en historisch perspectief. 

Er zijn werken te zien van sleutelfiguren uit de 19de- en 20ste-eeuwse kunst, waaronder Monet, Caillebotte, Spilliaert, Boccioni, Severini, Léger, De Chirico, Mondriaan, Servranckx, Delvaux en Magritte, maar ook werk van minder gekende kunstenaars, die het thema vanuit een eigen invalshoek en discipline benaderen.

Vrije lunch

In de namiddag worden we verwacht voor een gegidste rondleiding in Trainworld. Dit museum van de Belgische Spoorwegen bevindt zich in het gerestaureerde station van Schaarbeek. We kunnen er een indrukwekkende collectie van treinen van vroeger en nu bewonderen. De machines voeren ons mee naar een ander tijdperk. Stoomlocomotieven en rijtuigen spreken tot de verbeelding. Voor EUROPALIA TRAINS & TRACKS stelt Train World de Oriënt Express niet enkel voor als een trein die mensen deed dromen, maar ook als het uitzonderlijke gevolg van de behoeften en de middelen van de industriële samenleving in die tijd. Aan de hand van foto's, affiches, schilderijen, archiefdocumenten, plannen, meubilair maar ook verwijzingen naar de literatuur en de film krijgt het publiek de kans om kennis te maken met de mythe die rond deze unieke trein hangt.

Een wist-je-datje: 175 jaar geleden werden Brussel en Parijs als eerste hoofdsteden op het Europese continent per rail verbonden; 40 jaar TGV; 25 jaar Thalys.

Praktische informatie

Vervoer voor eigen rekening naar het Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel

Wanneer: zondag 5 december 2021

Uur: Stipt om 11:00 uur

Waar: De ingang van het museum is Regentschapsstraat nr.3.

Deelname: € 41 leden - € 46 niet-leden (toegangsgelden en deskundige uitleg van de expert)

Inschrijven verplicht: Dit kan via mail hkovermere.diane@gmail.com of bellen naar 0470 19 36 61 (Diane) Inschrijven kan tot 20 oktober 2021

Een bezoek meer dan waard