Johannes-Passion van Bach

01-04-2021

Mogen wij u voorstellen Dirigent René Jacobs

Door ons lid de heer P. Bracke werd HKO op de hoogte gesteld van volgend concert.

We naderen Pasen en dan zetten velen concerthuizen Matthäus-Passion op hun programma.

Maar velen weten niet dat er ook een Johannes-Passion is, zeg maar de voorloper van de Matthäus-Passion.

De Johannes-Passion is de eerste passie die Bach in Leipzig schreef. Hij experimenteert hierin met het tegenover elkaar stellen van verschillende groepen, zoals een solist die een aria zingt en een ensemble dat daar doorheen een koraal speelt. 

Deze techniek zou Bach later verder uitwerken in de dubbelkorige Matthäus-Passion.

Luister dan op Goede Vrijdag 2 april, vanaf 19.15 uur op NPO2 naar de Johannes-Passion met als dirigent René Jacobs.

Maar ik hoor het u al afvragen...

Wie is deze veelzijdige Vlaamse muziekpersoonlijkheid en dirigent René Jacobs die internationale bekendheid geniet?

Zijn vader is Theofiel Jacobs geboren en getogen in Overmere. Is later verhuist naar Gent, maar heeft altijd in de Kerkstraat in Overmere gewoond.

Zo werd René Jacobs in Gent geboren op 30 oktober 1946. Als kind was hij chorister (knapenkoor) in de Sint-Baafskathedraal in Gent.

Na het behalen van zijn diploma in filologie aan de Universiteit Gent ging René Jacobs toch verder in de muziekwereld. Hij bouwde zijn carrière verder uit als countertenor en verdiende al snel de reputatie een van de beste van zijn tijd te zijn. Maar gaandeweg wendde hij zich tot het dirigeren en hij verwerft wereldfaam als dirigent van barok- en vroeg-classicistische opera's.

Hij dirigeert werken van Monteverdi, Cesti, Cavalli, Gluck en Händel in de belangrijkste concerthuizen van Europa.
Als gastdirigent en artistiek adviseur voor barokrepertoire bij de Staatsoper Berlin, heeft hij Telemanns 'Orpheus', Grauns 'Cleopatra e Cesare', Gassmanns Opera seria en Mozarts 'Così fan tutte' opnieuw op de planken gezet.

Hij had de artistiek leiding van het Innsbruck Festival. Hij gaf lange tijd les aan de Schola Cantorum Basiliensis, een instelling waarmee hij nog steeds een nauwe band onderhoudt en waar hij verschillende zangers opleidde die nu internationaal bekend zijn.

René Jacobs heeft meer dan honderd platen opgenomen en won de meest vooraanstaande onderscheidingen zoals: Le Grand Prix de l'Académie Charles Cros , The International Record Critics Award , Deutscher Schallplattenpreis, Cecilia Award, Edison Award, le prix Vivaldi van de Cini foundation en The Gramophone Award. 

In 2001 verleent de Académie Charles Cros Jacobs haar hoogste onderscheiding, de 'Prix in Honorem', voor zijn opnamen van 'Keisers Croesus' en zijn totale carrière.

Er volgde nog een hele reeks triomfen in de internationale muziekpers en in 2005 werd René Jacobs onder meer gekozen als 'Artiest van het jaar' door MIDEM. De opname van 'Le nozze di Figaro' won in Los Angeles de 'Best Opera 2005' prijs.

In 2008 kreeg René Jacobs de prestigieuze Telemann-Prijs van de stad Magdeburg.

In 2008 en 2009 zal hij 2 nieuwe producties dirigeren in Wenen en Brussel en vinden we hem terug in de Staatsoper van Berlijn en het Aix-en-Provence Festival.

Als dirigent werkt René Jacobs regelmatig samen met orkesten en ensembles zoals het Concerto Köln, het Orchestra of the Age of Enlightenment, Akademie Für Alte Musik Berlin, Nederlands Kamerkoor en RIAS-Kammerchor voor opnames en concertreizen, het uitvoeren van heilige muziek en oratoria.

Voorsmaakje uit 2012 Youtube

Veel luisterplezier