Librije van de Hertogen van Bourgondië

22-01-2022

De Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) bezit een unieke collectie met handschriften uit de Bourgondische periode. Na een verborgen bestaan van zeshonderd jaar zijn deze pareltjes van de Vlaamse miniatuurkunst eindelijk te zien.


Vanuit het Coudenbergpaleis, regeerden zo een zeshonderd jaar geleden de hertogen van Bourgondië over Brussel. Deze rijke en machtige vorsten en gecultiveerde mecenassen stelden een schat samen die ons ook vandaag nog weet te boeien: de Librije, een verzameling handschriften die zo uniek is dat ze haar eigen naam kreeg.

Deze omvat een 300-tal handschriften, prachtig verluchte boekenverzameling deze tentoonstelling krijgt een extra dimensie omdat het ook nog omringd is door allerlei attributen uit de 16de eeuw, bv. houten retabels enz.Een unieke gelegenheid om met een gids dit vernieuwde museum te bezoeken, maar aansluitend gaan we ook een kijkje nemen in de Koninklijke bibliotheek Albertina. Deze bibliotheek biedt onderdak aan meer dan zes miljoen boeken, omgerekend zouden dat een 150 strekkende kilometer aan boekenplanken zijn.

Zin om samen met ons dit allemaal eens van dichtbij te bewonderen... schrijf je dan in voor 10 januari 2022 via deze link.