Op stap door de geschiedenis van Ename met een aantal erfgoedparels

05-09-2021

Elk jaar willen wij een bezoek brengen aan site/instelling/ om onze kennis te vergroten van hoe iets kan worden gedateerd of hoe iets wordt gerestaureerd, of hoe iets wordt gearchiveerd enz.

We starten onze bezoeken achter de schermen met eentje dat op het verlanglijstje stond van onze voorzitter Bart met name Erfgoedepot in Ename.

Vandaag voldoen we aan zijn vraag.. Misschien de volgende keer aan de uw... laat maar uw suggestie(s) weten aan hkOvermere.diane@gmail.com

Wie Ename zegt, denkt in de eerste instantie aan het abdijbier. Dat bier kreeg zijn naam van de benedictijnenabdij die hier ooit gevestigd was. Daarvan gaan we de archeologische restanten bezoeken. Het is slechts één van de vele monumenten die Ename rijk is, en op wandelafstand van elkaar liggen. Want al is Ename vandaag een klein dorpje, ooit was dat wel anders. 1000 jaar geleden al was Ename een plek van internationale betekenis. Het was een vroegmiddeleeuwse handelsnederzetting met haven. Vandaag de dag biedt het ons enkel nog een rijk landschappelijk, monumentaal en archeologisch patrimonium aan.

Programma

Vandaag worden we verwelkomt door Lien Lombaert Erfgoedconsulent archeologie & depot bij Provincie Oost-Vlaanderen, in het oog springende moderne gebouw kunnen we achter de schermen van dit depot binnen kijken!


We gaan ook een kijkje nemen op de abdijsite en hier is onze gids van dienst Luc Bauters (voor wie de lezing heeft meegemaakt op 29 mei 'Mammoeten in de meanders' Overmere, Luc was onze eerste spreker).

Een andere getuige van die hoogdagen is zonder twijfel de Sint-Laurentiuskerk. Deze vroeg-romaanse kerk is een zeldzame restant van de Ottoonse bouwkunst. Hierin werden wellicht de oudste wandschilderingen van Vlaanderen of misschien van de BeNeLux ontdekt. 

Zo gaan wij geruisloos over naar de 18de eeuw en meer bepaald Huis Beaucarne. De familie Beaucarne leverde meerdere burgemeesters voor Ename en bekleedde belangrijke functies in de Belgische geschiedenis. Vandaag de dag stellen nazaten van die familie dit pareltje open voor ons. Rondleiding in het interieur en in de tuin.

We sluiten onze namiddag af met Afternoon tea.


Praktische informatie

Vervoer voor eigen rekening naar het Archeologische site in Ename

Wanneer: zondag 5 september 2021

Uur: Stipt om 13:00 uur

Waar samenkomen: Hoofdingang Archeologische site

Deelname: € 36 leden - € 40 niet-leden (toegangsgelden, deskundige uitleg van de experten, afternoon tea)

Inschrijven verplicht: Dit kan via mail hkovermere.diane@gmail.com of bellen naar 0470 19 36 61 (Diane)

Inschrijven kan tot 22 augustus 2021  

Een bezoek meer dan waard