de Mooiste Sneeuwlandschappen

De eerste stappen in de sneeuw. Het kraakt onder je voeten. De koude wind in je gezicht. Het gevoel dat je als eerste de witte sneeuwlaag betreedt.
Sneeuwlandschappen hebben iets magisch. Alsof de wereld opeens veranderd is. Ben jij net als ik al naar buiten geweest vanochtend?
In de Gouden Eeuw was er bijna iedere winter sneeuw. Nederland zat in een kleine ijstijd en de winters waren koud. Kunstschilders maakte schitterende sneeuwlandschappen. Wat zijn de mooiste sneeuwlandschappen?
In de Gouden eeuw waren de winters koud en vol sneeuw. De 16e en 17e eeuw staan daarom bekend als de kleine ijstijd. Vooral het laatste kwart van de 16e eeuw lijkt erg koud te zijn geweest, zo blijkt uit historisch onderzoek van het KNMI. Rivieren en grachten vroren in deze winters dicht en werden gebruikt voor vervoer en vermaak.

Hendrick Avercamp
De Kampense schilder Hendrick Avercamp was bekend met het werk van Bruegel, en zorgde dat winterlandschappen ook in de Noordelijke Nederlanden populair werden. De landschappen van Avercamp worden drukbevolkt met schaatsers, sleeën en ijszeilers. Voor Avercamp dus geen verborgen politieke boodschappen, maar vooral veel vermaak!
In onderstaand winterlandschap uit het Rijksmuseum is goed te zien hoe rijk aan details de doeken van Avercamp zijn. We zien mensen 'kolf' spelen, een soort 17e eeuwse variant van ijshockey. Ook de liefdesscènes zijn vermakelijk. Waar sommige paartjes ijsdansen, zijn anderen al in het hooi gedoken.

Andreas Schelfhout
In de 19e eeuw werd Schelfhout geroemd om zijn realisme: de levensechte scheuren in het ijs, het spel met weerspiegelingen en schaduwen, de randjes sneeuw tegen de oevers. Toch voelen de werken met hedendaagse ogen een beetje kitsch, met veel pathos en eerder zeer gecomponeerd dan realistisch. Schelfhout schilderde dan ook nooit buiten, maar maakt hij zijn composities op basis van schetsen en tekeningen in het atelier.
Bron: Vensters - Auteursrechten: Jeroen de Baaij - All rights reserved