IJsheiligen en hun oorsprong

De week van 11 mei tot 14 mei wordt gekenmerkt door de IJsheiligen? Maar wie zijn de IJsheiligen eigenlijk? Maak kennis met 

Mamertus van Vienne (11 mei) - leefde in Vienne in Frankrijk, en was tevens Aartsbisschop van Vienne. Volgens een legende zou Mamertus een brand hebben bedwongen door zijn gebed. Hij is de beschermheilige van de herders en de brandweer. Hij is tevens beschermheilige van de zogende moeders, omdat zijn naam refereert aan het Latijnse woord 'mamma' voor moederborst. Hij wordt ook aanroepen voor ziekten in de ingewand. Daarom wordt hij vaak voorgesteld als bisschop met een streng opgerolde darmen in de handen. Mamertus is overleden op 11 mei in het jaar 475 of 477.     Hij is de grondlegger van de Kruisprocessie*, die nu nog steeds bestaat, en nog in veel landen wordt gehouden.        bidprocessie door de velden met het kruis voorop, gehouden tijdens de kruisdagen, om een goede oogst af te smeken.

Pancratius van Rome (12 mei) - De Romeinen hebben hem op een brutale wijze omgebracht, omdat hij niet aan de Romeinse goden wilde offeren. Volgens de overlevering zou hij pas 14 jaar oud geweest zijn. Omwille van zijn jonge leeftijd werd hij patroon van kinderen en adolescenten, vooral dan van communicanten. Ook wordt hij aanroepen tegen krampen, vanwege een verbastering van zijn naam 'pancrace' tot 'crampace'. Zijn sterfdag was op 12 mei in het jaar 304. De stoffelijke resten van Pancratius werden geborgen en begraven in de Sint Pancratiusbasiliek in Rome. In de christelijke iconografie wordt hij afgebeeld als een jonge Romein met een zwaard. Pancratius was een populaire heilige over heel Europa, vooral in Engeland, waar een deel van zijn relieken terecht kwam. Niet voor niets is een groot Londens treinstation naar hem genoemd: Saint-Pancras, terminal van de Eurostar.

Servatius van Maastricht (13 mei) - was een fanatiek tegenhanger van het Arianisme en stond aan de kant van de Trinitariërs. Er zijn veel verhalen en vertellingen over Servatius te vinden, dat levert hem verschillende voorstellingswijzen op: als bisschop met sleutel, een boek, een draak of nog andere attributen. Servaas wordt aanroepen tegen voetkwalen en verlammingen en als bescherming tegen ratten en muizen. Zijn geboorte en sterfdag zijn helaas onbekend, maar geschat wordt dat hij in de 4de of de 5de eeuw heeft geleefd. Zijn naamdag is in ieder geval op 13 mei. Servatius was bisschop, eerst in Tongeren, later in Maastricht. Hij is de eerste historisch verifieerbare bisschop van Nederland. Servatius van Maastricht is daarom ook de beschermheilige van Maastricht en onder de Sint-Servaasbasiliek bevindt zich zijn grafcrypte, hier worden ook enkel relieken bewaard.

Bonifatius van Tarus (14 mei) - geboren in Rome en 14 mei is ook zijn naamdag. Ook hij is omgebracht door de Romeinen, tijdens de christenvervolgingen, hij werd in de kokende pek gegooid. Zijn stoffelijk overschot ligt in Rome in de basiliek van Santi Bonifacio e Alesso.