van wat voorbij is, hoor je de slag in het water

en van de spatten blijft alleen de spot die het leven drijft.

Het water is weer rustig. 

Het vergeet zo vlug zijn rimpels

gedicht: Armand Vanassche 

kunstwerk: Brodi Neuenschwander


Tentoonstelling 150 jaar kerk

Geplaatst 31 jul. 2016 11:23 door Bart Joos


De zoektocht naar Gelbe 13: 

Tentoonstelling opgegraven vliegtuig WO II te Kalken

Geplaatst 8 mei 2016 11:31 door Bart Joos


Erfgoeddag 24 april 2016 

Tentoonstelling Overmeerse processies

Geplaatst 31 mrt. 2016 19:43 door Bart Joos

Tentoonstelling Overmeerse processies


Ledenfeest 11 maart 2016

Geplaatst 24 feb. 2016 23:35 door Bart JoosDe 

Heemkundige Kring Overmere nodigt leden en sympathisanten uit op haar jaarlijks ledenfeest op vrijdag 11 maart 2016 om 20 uur in de Vrije Basisschool St.-Jozef, Schoolstraat 1 te Overmere.

In zijn boek "Zeg, ken jij de mosselman?" keert Overmerenaar Sam De Kegel terug naar zijn heimat Kalken, anno 1850 en neemt hij enkele verdwenen beroepen onder de loep. Maar de schrijver blikt ook vooruit en probeert te achterhalen welke beroepen zich verder in de toekomst zullen ontwikkelen. 

Kortom, De Kegel onderzoekt hoe en waarom beroepen komen en gaan.
Muzikale omkadering door pianiste Katie Messiaen !
Zoals steeds eindigen we met een receptie en een gezellige babbel.
Leden en sympathisanten zijn van harte welkom. De toegang is gratis. 


De zoektocht naar Gelbe 13

Geplaatst 23 feb. 2016 20:07 door Bart Joos

Veel belangstelling voor opgraving jachtvliegtuig

De opgravingen van de Focke Wulf, een Duits jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog, wekt heel wat interesse op. Een half jaar geleden werd het Duitse jachtvliegtuig opgegraven op de grens van Overmere en Kalken. Omdat heel wat nieuwsgierigen toen een kijkje kwamen nemen, werd nu meer info gegeven tijdens een lezing. Cynrik De Decker reconstrueerde het leven van de piloot en het luchtgevecht waarin hij om het leven kwam. Ook de opgraving van het vliegtuig werden gereconstrueerd voor de meer dan 200 geïnteresseerden. De Heemkundige Kring van Overmere organiseerde de infoavond, samen met de Vereniging voor Lokale geschiedenis Kalken & Laarne en de werkgroep die de opgraving deed.

(KDBB)

Foto De Rycke 

bron: hln.be


Voordracht - De zoektocht naar Gelbe 13

Geplaatst 15 dec. 2015 23:23 door Bart Joos

Website van Gelbe 13 


Uitgave Eerste Wereldoorlog

Geplaatst 2 jul. 2015 23:41 door Bart Joos

Er is een boekje te koop met de levensbeschrijvingen van de oud strijders en slachtoffers WO I begraven op het kerkhof te Overmere.

Dit slechts voor de prijs van 5,00 euro. 

Te verkrijgen in ons documentatiecentrum, lokaal heemkundige kring, op zaterdagvoormiddag tussen 9 en 11 uur of te bestellen per e-mail (hadewijch.lekens@telenet.be).Ledenfeest 20 maart 2015 - Overmeerse zangavond

Geplaatst 25 mei 2015 12:43 door Bart Joos 

Hierbij enkele foto's van ons ledenfeest dat plaats vond op 20 maart. 


WO1 - filmpjes tentoonstelling

Geplaatst 25 dec. 2014 13:40 door Bart Joos 

Deel 1  

Deel 2 

Deel 3 


Herdenkingsroute WO1

Geplaatst 24 nov. 2014 23:42 door Bart Joos

https://www.youtube.com/watch?v=eWn5GMJxWbY&feature=youtu.be


Tentoonstelling 'De woelige zomermaanden van 1914' in Overmere

Geplaatst 21 aug. 2014 18:24 door Bart Joos

https://www.youtube.com/watch?v=LjjMjO8sI-4&feature=youtu.be


Programma herdenking WO1 in Overmere

Geplaatst 21 aug. 2014 18:08 door Bart Joos

Ledenfeest vrijdag 14/03/2014 - Gemeentelijke feestzaal

Geplaatst 8 feb. 2014 10:56 door Bart Joos

Hierbij een impressie van het ledenfeest van onze Heemkundige Kring van vrijdag 14/03/2014 om 20.00 uur dat plaats vond in de gemeentelijke feestzaal. Een volledig verslag volgt in het eerstvolgende nummer van ons tijdschrift.

Wij bedanken nogmaals de Koninklijke Fanfare de Verenigde Vrienden en het sax-ensemble voor de muzikale omkadering en voorzitter Wim De Geest voor zijn uiteenzettingen wensen hen een mooi jubileumjaar toe. 

Meer info over de Koninklijke Fanfare de Verenigde Vrienden kan u terugvinden op https://www.fanfare-overmere.be/    


Oproep i.v.m. de eerste wereldoorlog

Geplaatst 21 nov. 2013 15:24 door Bart Joos

In 2014 wordt in heel het land de Eerste Wereldoorlog herdacht. Ook wij willen daaraan meewerken. Daarom vragen wij aan iedereen die over materiaal beschikt over die periode ons deze te bezorgen : brieven van en aan soldaten, krijgsgevangenen, opgeëiste en in Nederland geïnterneerden, pasjes, doorgangsbewijzen, uniformen, foto's, wapens of delen ervan, documenten, doodsprentjes van gesneuvelden en oud-strijders, kranten, foto's of (mondelinge) verhalen i.v.m. inkwartieringen van Duitsers, opeisingen van goederen, voedselcomités, kortom al wat op een tentoonstelling bruikbaar is. 

Documenten worden gescand en u krijgt ze onmiddellijk terug. Voorwerpen worden met vermelding van uw naam in een tentoonstelling gebruikt en u daarna terugbezorgd. U kan natuurlijk ook zaken aan onze kring schenken. Wij bewaren ze dan voor het nageslacht.

Voor specifieke info i.v.m. oud-strijders: gelieve contact op te nemen met Hadewijch Lekens: hadewijch.lekens@telenet.be 

Voor specifieke info i.v.m. opgeëiste: gelieve contact op te nemen met Marleen Van Acker : marleen_vanacker@hotmail.com 

Foto: uit archief van Patrick Van Den Steen


Heemkundige reis 21 september 2013 - een bezoek aan het IJzerfront

Geplaatst 1 apr. 2012 22:29 door Bart Joos 

Op 21 september 2013 vertrokken we met 54 geïnteresseerden naar de IJzerstreek onder leiding van René Vanhove. We reden naar zijn streek en dat voelden we aan het enthousiasme en de kennis van zaken waarmee hij ons de hele dag zou onderhouden. Iedereen kreeg een kaartje van de IJzerstreek en de chronologische volgorde van de gebeurtenissen van oktober 1914. René zou ons de hele dag onderdompelen in wat er toen gebeurde aan het front en we doken letterlijk de loopgraven in. Een volledig reisverslag geschreven door Lydie Vandenbossche kan U terugvinden in het vierde nummer van 2013. 


Geopunt

Geplaatst 31 mrt. 2012 15:18 door Bart Joos 

Ontdek hoe Overmere er vroeger uit zag met Geopunt
Geopunt is de centrale toegangspoort tot geografische overheidsinformatie, en het uithangbord van het samen-werkingsverband voor geografische informatie in Vlaan-deren (GDI-Vlaanderen). Het portaal richt zich met een uitgebreid data-, diensten- en toepassingenaanbod naar een breed en divers publiek. 

Zo worden onder andere 18de eeuwse kaarten aange-boden (vb. Ferraris kaart). Bijzonder interessant is het systeem waarin je 2 kaarten (transparant) boven elkaar kan leggen (vb. huidige kaart en de 18de eeuwse Ferraris kaart) om te zien of bepaalde punten in Overmere veranderd zijn of net ongewijzigd gebleven zijn.

Op volgende afbeelding hebben we dit bij wijze van voorbeeld voor de kasteelsite gedaan. Je ziet midden onderaan de huidige woning en daarrond (in het rood) de vroegere ligging van de gebouwen (die er nu niet meer zijn) in de 18de eeuw. Idem met de omwalling. Bovenaan zie je de ligging van de vroegere tuinen van het kasteel.