Overmeerse 'Ghostpicture' 1

Inleiding

Pieter Janssens kwam begin 2019 aanzetten met een idee ... waarom geen 'ghostpictures' maken van Overmere ? Intussen verschenen er al verschillende ghostpictures in ons tijdschrift en willen we deze mooie kunstwerken delen met de wereld.

'Ghostpictures' zijn bewerkte foto's waarbij personen die op oude foto's of postkaarten staan, op dezelfde plaats in de huidige omgeving gezet worden.

Restaurant Oordegem

Onderstaande postkaart is van begin de twintigste eeuw, de volgende foto werd van op dezelfde plaats genomen in februari 2019.

Het afgebeelde gebouw, gelegen in de Donklaan (vroeger Klappelstraat) naast restaurant Elvira, was in de periode van de postkaart 'Villa Margueritte'. Deze villa werd toen bewoond door kunstschilder Pieter Gorus

Pieter kwam uit de bekende Dendermondse school. 

Later is de naam veranderd in 'Villa Victoria' en na Wereldoorlog II werd het gebouw gerestaureerd en kwam er het restaurant 'Oordegem' van de familie De Coensel.

Wie de personen zijn die afgebeeld worden hebben we niet kunnen achterhalen, maar zeer waarschijnlijk waren het toeristen die, van de tramhalte aan de Klappel, op weg waren naar het Donkmeer.

De vraag werd voorgelegd aan bestuurslid Rita Kinds. Zij slaagde er wonderwel in de twee beelden te combineren en toverde de volgende 'ghostpicture' tevoorschijn.