Pieter GorusPieter Gorus werd op 23 februari 1881 te Dendermonde geboren als zoon van de lokale textielfabrikant en latere burgemeester van Wanzele, Leopold Gorus (1848-1909), en van Elisa De Block (1857-1893). Hij bracht zijn eerste levensjaren door in de mooie herenwoning van zijn ouders 'Le Chalet du Boulevard' het huidige Torenhof aan de Leopold II-laan. 

in 1880 opgericht naar de plannen van architect Pieter Van Kerkhove. 

Na zijn studies aan het H.-Maagdcollege studeerde hij te Leuven voor mijningenieur.
Hij brak deze studies na twee jaar af en begon toen resoluut aan een kunstopleiding aan de Dendermondse Academie voor Schone Kunsten, waar hij onderricht kreeg van Jacques Rosseels, Isidore Meyers en Ferdinand Willaert. Hij maakte er kennis met Herman Broeckaert met wie hij in die tijd samen het Scheldelandschap exploreerde. 

Pieter Gorus huwde op 16 mei 1910 te Sint-Joost-ten-Noode met Henriette Charlotte De Wilde en vestigde zich in de Nachtegaalstraat te Dendermonde. Drie van hun acht kinderen (Stephan, Albert en Ernest) maakten later op hun beurt naam als kunstenaar. 

In 1914 verliet het jonge gezin het door het Duitse leger geteisterde Dendermonde en vestigde zich tijdelijk in het landelijke Overmere-Donk.

Enige tijd later koos Pieter Gorus definitief voor een woning met ruim atelier op Zele-Dijk. Hij zou er zich ontwikkelen tot een kwaliteits- en succesvol landschapschilder, van wie de realistisch en impressionistisch geschilderde werken zowel in binnen- als buitenlandse tentoonstellingen lovende kritieken kregen. 

Hij illustreerde daarnaast ook diverse boeken, onder meer die van zijn vriend Karel Van de Woestijne. 

Pieter Gorus werd in 1908 benoemd tot leraar lijntekening aan de Dendermondse academie. Omwille van een oogkwaal diende hij op 5 januari 1925 zijn ontslag in. In diezelfde periode was hij ook als tekenleraar bedrijvig in de Dendermondse Stadslagere Jongensschool. 

Op 14 mei 1941 kwam hij ten gevolge van een aanrijding om het leven.

Hieronder een bijdrage van Marc De Backer in 'De Voorpost'... op website Jempi Dendermonde