Herinneringsbord van Jean in de Lindestraat 


Op donderdag 1 april bezocht Jean Brawerman het nieuwe herdenkingsbord over zichzelf en zijn familie achteraan in de Lindestraat in Overmere.
Jean, 88 nu, is acht jaar wanneer de oorlog uitbreekt. De Duitse bezetter heeft het op de Joden gemunt. Zijn moeder gaat op zoek naar een veilig onderkomen voor haar zoontje. Dat onderkomen vindt Jean in Overmere, op de boerderij van de familie Rasschaert. Zijn moeder wordt ondertussen opgepakt en laat het leven in het concentratiekamp van Auschwitz. Zijn vader vlucht naar het VK.
Emilie Buyle en Frans Rasschaert riskeren hun leven door Jean heimelijk onderdak te verschaffen. Jean huwt na de oorlog de dochter van het gezin. Het herdenkingsbord geeft meer info over hoe hij de oorlogsjaren meemaakte bij de familie Rasschaert, als jongen van joodse afkomst. 'Zij hebben hun leven geriskeerd voor mij en door dit herinneringsbord zorgen we ervoor dat zij eeuwig verder leven', vertelt hij.
Het bord staat aan de oprit van het erf waar Jean tijdens de oorlogsjaren verbleef. Tijdens de 'inhuldiging' op 1 april is Jean aanwezig, samen met Filip De Sutter, An en Maria Rasschaert (kleindochters van Frans en Emilie), schepen Carine Meyers en HKO-bestuurslid Nick De Backer. Op de foto zie je Jean aan het bord, geflankeerd door An en Maria. Ga zeker eens een kijkje nemen.

Bron: Nick De Backer (alle rechten voorbehouden)