De kokosnootbeker in Museum Hof Van Busleyden in Mechelen komt uit het begin van de zeventiende eeuw. Het zilverwerk zou gemaakt zijn in Mechelen door Dirk I of II van Eyck. Mechelen stond in die tijd bekend om zilverwerk.

Je kan je het bijna niet voorstellen bij deze tropische temperaturen, maar prof. dr. M. Martens heeft het in deze podcast over 'regen' meer bepaald over hoe accuraat schilder Jan Van Eyck deze - en veel andere details - kon weergeven. Maximiliaan Martens doet het uit de doeken als je hier klikt.

Rond het Donkmeer stonden, na de eerste Wereldoorlog uitgestrekte wijmbossen. Wijmen (wissen of teen) werden, in die jaren, gebruikt voor het maken van allerhande manden (was-, aardappel-, duivenmanden) maar ook voor zetels, korfjes, versieringen, enz. De wijmen werden in de maanden oktober-november gekapt en verwerkt. In de daaropvolgende lente...

Tijdens de zomerkermis van 15 tot 18 augustus, zal Heemkundige Kring Overmere samen met de verzamelaars Dimitri, Henri en Thomas allen verzamelaars van oude fietsen, een unieke tentoonstelling organiseren:

Print Friendly, PDF & Email